Även män är utsatta

Publicerad den 2023-02-14
Elias Brunzell


Ett stort antal män är utsatta för bedrägeri. Tyvärr visar inte statistiken detta då mörkertalet är enormt stort. Att som man våga erkänna både för sig själv och sedan för sin omgivning att man blivit lurad upplevs i många fall som extra svårt. Det behöver inte vara så!

 


Mörkertalet är stort

Många män hör av sig till Nationellt Bedrägericenter och har frågor och funderingar. Många berättar om sina upplevelser men de vill inte gå vidare med en anmälan. Elias är en ung man som faktiskt valde att göra en polisanmälan för det bedrägeri han blev utsatt för, för att kunna bidra till statistiken. Elias valde också att bli medlem i Stödföreningen Stoppa Romansbedrägerier i augusti 2022 när han lyckades inse att den internetromans han varit djupt involverad i i sex månader varit ett stort bedrägeri. På årsmötet 2023 valdes Elias in i styrelsen för Stödföreningen Stoppa Romansbedrägerier. Här vill han berätta om sina personliga upplevelser för att dela hur det kan upplevas att bli utsatt för ett romansbedrägeri som man. 


Elias berättelse

Jag har fått berätta min historia för en journalist på TT, där artikeln publicerades i flera stora medier i januari 2023. Den går att finna genom en sökning på “Offer för romansbedrägeri emotionellt våldtagen” (* artikeln finns att läsa längst ner på denna sida för er som saknar prenumeration på någon av de stora nyhetstidningarna, och då i sitt originalutförande där jag använder mitt förnamn Elias). Men i artikeln valde jag att använda mitt andranamn Sebastian istället då jag inte ville bli för offentlig med min historia då jag upplever det som för känsligt. Jag tänker att ett romansbedrägeri kan upplevas som extra svårt att bli utsatt för som man då jag upplever att män i högre grad kan få en “loser”-stämpel och bli dömda som en idiot som lät sig luras på det sättet. I artikeln från TT berättar jag att jag som 90-talist är van vid internet och visste sedan tidigare att bedragare lurar i vassen och att man måste vara försiktig med vem man har kontakt med på nätet. Men vad jag inte visste och inte kunde föreställa mig var hur professionella bedragarna är och hur långt de är beredda att gå för att håva in pengarna. För även om jag hade tvivel under tiden som jag hade kontakt med den påstått ryska tjejen kunde jag inte föreställa mig att någon skulle orka lägga ner flera veckor och månader på att skriva djupsinniga och intensiva kärleksbrev bara för att till slut bedra en på pengar. Så det budskap jag vill förmedla med min historia är att de personer som är kvicka att döma romansbedragna som “losers” eller idioter måste ödmjuka sig för de vet inte hur professionella de här bedragarna är och hur genomtänkt och målmedvetet de jobbar för att utsätta en för väldigt tuff emotionell utpressning.   

Dock så har jag inte klarat av att berätta om bedrägeriet för mina närmaste familjemedlemmar av den anledningen att jag inte vill att de ska tycka synd om mig. Jag vill inte heller att någon närstående ska sticka till några pengar för att lätta min skuldbörda då jag upplever att jag bibehåller min värdighet bättre om jag får stå för konsekvenserna själv och betala av skulderna själv i egen takt. Jag kan inte förklara varför det är så men jag berättar bara att det är så jag känner, att jag förlorar min värdighet om jag ska behöva be om hjälp, särskilt när det kommer till stora problem. Jag tror det kan vara så för flera andra män att de upplever att de förlorar sin heder och värdighet om de behöver erkänna för sin omgivning att de blivit utsatta för ett bedrägeri och att de befinner sig i en svår ekonomisk situation där de kan behöva hjälp. I det här väldigt svåra läget kan det kanske upplevas för en del män att de bibehåller sin heder och värdighet genom att avsluta sitt liv än att behöva erkänna sin svaghet. Jag vet inte hur vi ska vända den här heder- och värdighetsproblematiken som kan ligga till grunden för det stora mörkertalet bland män, men tänker att om jag berättar min historia kanske jag kan bidra med små steg i att fler män ändå vågar erkänna att de blivit utsatta och även vågar be om hjälp. 

/Elias 


Kontakta oss

Är du utsatt eller känner någon som är utsatt? Tveka inte utan att höra av er till oss


Martins berättelse

Martin är en annan man i föreningen som valt att dela sina erfarenheter av en annan typ av romantiskt bedrägeri.  

 

Bedragen, lurad eller för snäll? 

Jag tänkte förmedla en variant av att bli bedragen och av med pengar utan att det nödvändigtvis handlar om bedrägeri, man kanske förstår vad som händer och bara är för snäll för sitt eget bästa. Skulle nästan likna det vid ett beroende. 

Min upplevelse av t.ex. Tinder är att 1/3 av tjejerna är äkta, 1/3 gör reklam för sitt Instagram- eller OnlyFans-konto och en 1/3 vill sälja bilder (de som inte träffas) eller bara få saker (de som faktiskt ses). Bara så alla är med, Instagram är alltså sajten/appen där man lägger ut bilder på sin ”vardag” och tjänar pengar på klick. OnlyFans har mer vågat innehåll och de tjänar pengar på prenumerationer. Jag tänkte fokusera på den sista tredjedelen, och då de som bara vill få saker. De andra, med bilder, är ändå rätt uppenbart ganska snart. 

Att dessa tjejer bara vill få saker kommer så klart inte på tal först, utan de skriver ett tag, lägger gärna ut texten om hur snygg man är, vad vi ska göra när vi ses och så. Sen kommer deras önskemål. Det kan vara små saker som cigg, snus eller mat. Allt ska gå så fort, det är alltid bråttom, så man knappt hinner tänka, och det är ju förstås medvetet av dem. Jag upplever att man är i fasen att ”bara jag gör det här så kommer hon vilja ses”. Vet inte om de är så förslagna eller om det är omedvetet, men det funkar. Så här kommer lite saker att se upp för: 

Varningstecken 1 

  • ”Snälla skynda, jag står i kassan” 

  • ”Jag har ingen mat i kylen” 

  • ”Jag behöver x,y,z från apoteket” 

  • ”Detta är sista gången, jag lovar” 

 

Efter det börjar man faktiskt ses. Det blir dock sällan rena dejter på tu man hand, ute eller hemma, utan då dyker nästa spännande inslag upp, det är nästa alltid en eller fler kompisar med. Man bestämmer en träff att ses efter jobbet och då står en kompis bredvid. ”’Stina’ var i närheten och jag tänkte hon kunde följa med, gör det nåt?” Vad svarar man då, det är ju svårt att säga ja. Då får man helt plötsligt betala för två personer på restaurangen, och de beställer ju gärna mycket och dyrt. Sen kommer de tillfällen de själva skall ut på andra saker och ber om skjuts. Snäll som man är sitter man där med ett gäng fulla tjejer/kvinnor som sen lämnar bilen med det de hade med som fördrinkar. Eller så vill de bli hämtade, och då kanske djävulen flyger i en och man hoppas på att få följa med in. Fast så blir de ju aldrig, de skall upp tidigt nästa dag, eller nån släkting är och hälsar på och sover där. De vill så klart gärna åka förbi McDonalds också för lite fyllekäk, beställer stora mål, äter hälften och lämnar resten i bilen.

Då du får höra nedanstående fraser bör du dra i nödbromsen, för då är du i fas 2: 

  

Varningstecken 2 

  • ”Är det ok att en kompis följer med?” 

  • ”Kan du fixa en Bolt/Uber till mig, jag är sen till jobbet” 

  • ”För att vi skall kunna ses ikväll behöver jag en ny blus/kjol/underkläder” 

  • ”Kan jag låna x kr tills lön” 

  • ”Titta på de här fina underkläderna, kan du beställa dem till mig? Du vill väl att jag ska vara fin när vi ses 😊 

  

Det handlar inte om stora belopp per gång, och bränsle till bilen tänker man knappt på som en kostnad, men så håller det på tills plånboken urholkats så pass att man inte kan ses, och då faller intresset så klart och det rinner ut i sanden. 


Jag hoppas så klart att ingen känner igen sig, men det borde vara fler än jag som hamnat i ”gåvo-träsket” och jag hjälper er gärna att ta er ur det. 

/Martin


"Man blir emotionellt våldtagen"

En första kontakt på en dejtingsajt ledde till förälskelse, och plötsligt planerade Elias och Daria för en gemensam framtid i Sverige. Det var bara ett problem. Flickvännen fanns inte på riktigt. 

 

– Det är svårt att förstå att människor kan vara så grymma och gå så långt för ett bedrägeri, säger Elias. 

  

Elias är 30 år gammal och upplever sökandet efter en partner som besvärligt. Han registrerar sig på en dejtingsajt där det en dag i februari 2022 dimper ner ett meddelande från en rysk tjej. Hon har fastnat för Elias profil och vill ha kontakt. Han tvekar, men nyfikenheten tar överhanden. I Daria finner han äntligen en kvinna i hans egen ålder som han klickar med. Han sitter i Västsverige, hon i Moskva 150 mil österut, men trots det fysiska avståndet uppstår närhet. De visar sig ha mycket gemensamt, och samtalen flyter från ett ämne till ett annat. Visserligen finns korn av tvivel. Som nittiotalist och väl bevandrad i den digitala världen vet han att bedragare lurar i vassen. Han rådslår med en kvinnlig vän som uppmanar honom att få till ett videosamtal för att säkerställa att Daria är den hon utger sig för att vara. 

 

– Jag försökte, men hon kom hela tiden med ursäkter om att det inte funkade på grund av kriget. Jag var flera gånger på väg att avsluta det, men av nyfikenhet fortsatte samtalen ändå. Hon var intressant, smart och hade många kloka tankar, säger Elias. 

  

Visade passet 

Han får se bilder på Daria, på hennes familj och vänner. För att stilla tvivlen skickar hon en bild på sitt pass, och vid två tillfällen samtalar han med en kvinna med rysk brytning i telefon. När han övertygats tillräckligt för att ignorera tvivlet som alltjämt bor i hans bröst fördjupas relationen. De blir ett par och börjar planera en framtid tillsammans. 

 

– Efter några månader var vi jättetajta. Då hade vi kommit så långt att hon skulle komma till Sverige, och att vi skulle gifta oss. Det var fortfarande aldrig något tal om pengar. 

 

Men plötsligt blir det väldigt bråttom. Kriget rasar i Ukraina och läget i Ryssland blir enligt Daria värre och värre. Hon mår inte bra och vill så snabbt som möjligt komma bort från hemlandet där hon annars riskerar att bli fast. 

 

– Jag köpte argumenten, de lät rimliga. Först behövde hon bara en liten summa för flygbiljetten. Jag var skeptisk, men det var så bråttom, så jag hjälpte med en liten peng. 

 

Sedan fortsatte det att uppstå nya problem. För att få visum krävs, enligt flickvännen, cirka 30 000 kronor. Daria måste kunna visa upp för svenska myndigheter att hon har tillräckliga tillgångar för att kunna upprätthålla sig i landet i tre månader. Så fort hon visat att hon har pengar på kontot ska han få dem tillbaka. Eftersom Ryssland, på grund av invasionen av Ukraina, uteslutits ur det internationella betalningssystemet Swift vill hon ha pengarna som Bitcoin. För Elias, som själv handlat med kryptovaluta, låter det återigen som en rimlig förklaring. Krävdes på lösensumma Nya kostnader dyker upp längs vägen, men till sist är allt ordnat och hon beger sig till flygplatsen i Moskva. Där fastnar hon i tullen, och påstår sig ha blivit misshandlad av vakter och polis. Nu krävs hon på en lösensumma för att släppas av de korrupta tjänstemännen. 

 

– Hon skickade bilder där hon var blåslagen i en fängelsecell och skrev att hon behövde motsvarande 300 000 kronor. Men jag hade redan skuldsatt mig, och det var omöjligt för mig att få ihop så mycket pengar. Det var fruktansvärt jobbigt, för då var jag verkligen emotionellt engagerad. 

  

Desperat vänder sig Elias återigen till sin vän, en av få personer han berättat om flickvännen för. Vännen ryter ifrån, och plötsligt förstår Elias att tvivlaren i inom honom har haft rätt hela tiden. 

 

– Tankarna fanns där, men samtidigt tänkte jag att ingen orkar väl lägga så mycket tid och energi i flera månader på något som är fejk. Våra konversationer kändes äkta och genomtänkta, hon hade djupa tankar. I efterhand har jag ju förstått att det finns bedragare som är beredda att lägga tid och själ för att håva in de stora pengarna. Men det är svårt att förstå att människor kan vara så grymma och gå så långt för ett bedrägeri.  

 

Skuldsatt och bedragen När han bryter banden med vad han trodde var sin blivande fru har han skickat i väg alla sina samlade besparingar och lånat ytterligare 55 000 kronor. Pengar han aldrig kommer att få igen. Ändå ser han det som att han, jämfört med många andra drabbade, kom lindrigt undan rent ekonomiskt. Att han är ung, saknar större tillgångar och inte har en inkomst som gör att han ta stora lån, blev på ett sätt en räddning. 

 

– Jag bröt ihop och grät mycket. Men som läget är nu så klarar jag mig. Jag har det kärvt, men eftersom skulderna inte är jättestora kommer jag att kunna betala av dem. Jag känner tacksamhet, för jag inser att det kunde ha gått så mycket värre. Därför skulle jag vilja bidra till att hjälpa dem som är mycket värre drabbade än vad jag är.  

 

Skammen förblir en följeslagare. Han har berättat hela sin historia för ett par förtrogna vänner, och de nyblivna kamraterna i stödföreningen Stoppa Romansbedrägerier har varit ett viktigt stöd. Familjen har han däremot inte klarat av att öppna upp för. Det svåraste att förlikas med har varit att han blev kär i någon som inte fanns på riktigt. Att någon, eller några, i månad efter månad satt och tog del av hans innersta tankar och känslor – och samtidigt diktade upp en kvinna som han föll för. 

 

– Man blir emotionellt våldtagen när man skapar så starka känslomässiga band till någon som inte finns.