Varningssignaler och Berättelsemönster

Publicerad den 2020-05-30
Styrelsen och Martin


Romansbedragarna är skickliga och manipulerande men har ändå ett likartat tillvägagångssätt  i kontaktsökandet och berättandet. Vi har sammanställt kännetecken som får bli till varningssignaler!

Kontakten:

Bedragarna kontaktar inte bara via dating sidor utan på olika sätt via nätforum. De kan använda svenska namn. De vill snabbt lämna dejtingsajten, vill inte prata via Skype eller annan media där man ser ansiktet.

Påstår sig ibland inte ha tillgång till Internet. De går inte att spåra via Google på namn/adress de uppger sig komma ifrån eller bo. Telefonnumren är oftast "kapade"så att de stämmer med varifrån de säger sig komma. De går ej att spåra – kontantkort

Hör av sig väldigt frekvent, kanske flera gånger per dag och bygger upp ett förtroende.

Engagerar sig mycket i ens liv och nästlar sig in så att man snabbt också själv blir involverad i deras.

Man delar erfarenheter, upplevelser, intressen, vardagshändelser och kommer varandra nära väldigt snabbt. De betonar gärna hur en bra relation ska vara, hur viktigt det är med ömsesidig respekt, tillit och att alltid vara sann och ärlig!

Mycket kärleksfulla i sitt språk

Engelskan är många gånger dålig – de testar sina offer på det viset. Den som inte fattar misstankar om de påstår sig vara från England eller USA t ex och inte kan stava rätt är denne det perfekta offret. Den personen är lättlurad.

Röstförvrängare används (man vet inte om det är en man eller kvinna man talar med), telefonnummeromvandlare (man ser ett annat nummer på displayen än det de ringer från)

 

Yrke, familjeförhållande:

Ofta militär, oljeriggsarbetare, byggnadsingenjör, ska hämta arv eller stor summa pengar från någon fond i utlandet som tillägnats deras avlidna pappa eller mamma. Han ska gå i pension och transportera flyttlasset hem till Sverige.

Uppdrag/jobb utomlands – sedan ska man ses

Änkling och ibland med ansvar för ett barn.

De är väldigt ensamma. Har inga vänner eller nära kvar i livet. Offret är den enda de har

Spelar på empati – de har varit med om många trauman så meningen är att man ska tycka synd om dem men de ger inte upp hoppet om att finna kärleken.

De ska komma och hälsa på men får alltid förhinder, som kostar pengar

Olika anledningar till att behöva ekonomisk hjälp:

Man luras att logga in på ett falskt konto för att föra över pengar någonstans – det fallerar, banken stänger kontot för en okänd IP adress har försökt ta sig in på kontot, men offret har då sett att personen har mycket pengar (som inte finns då allt är falskt). ”Det är så pinsamt att behöva be dig, men alla pengar som ”lånas” ska naturligtvis betalas tillbaka.”

Medhjälp av diplomat/kurir ska till en början paket skickas med pengar/värdesaker (ärvda, erhållna från någonstans, intjänade….) som fastnar i tullen och behöver lösas ut, annars får denne inte ut pengarna. Offret får betala tullkostnader och fraktkostnader för paketet som aldrig kommer fram för det finns inget paket.

De hamnar i knipa – överfallna/rånade, blir av med mobil och kreditkort, i olycka på arbetsplats hamnar på sjukhus och kan inte betala sjukhuskostnader, de måste skicka efter ny utrustning som gått sönder på oljeriggen, kommer inte åt bankkonto/pengar pga att internet inte fungerar. De behöver pengar till flygbiljetter hem för de har blivit rånade och kan inte köpa en ny biljett

Spelar på skuldkänslor – får offret att känna sig som en dålig människa om denne inte hjälper

Pass, kvitton, kontrakt, flygbiljetter, fraktföretags hemsidor förfalskas och används i syfte att få offret att tro att allt är sant.

Penningtransaktionerna, penningtvätt och erbjudande om att ”få tillbaka” sina pengar, vilket inte sker:

De skickar checkar man ska lösa ut och sedan skicka pengarna till någon, täckning saknas, checken ”studsar” tillbaka till banken, den som löser in checken blir skyldig banken pengarna.

Pengar skickas till ens eget konto som man får ta ut och skicka vidare eller ge till någon fysisk person. (Penningtvätt)

De har ett stort nätverk över hela världen och har så kallade målvakter även i Sverige dit pengarna ska skickas,  till en person med annat namn än bedragarens.

De förmedlar någon "advokat" eller annan tjänsteman till vilken man ska skicka kopia på körkortet till så de kan bevilja lån. ID stöld – de kan ta lån som offret sedan blir betalningsskyldig till.

 

 


Martins lista över varningsflaggor hittills är:

 • Ber om pengar. Vem har nånsin inlett ett seriöst förhållande där personen ber om pengar innan man är tillsammans?
 • Ber om att byta plattform, t.ex. från Tinder till KiK eller Snap.
 • Skjuter på att träffas
 • Ber man dem skicka en bild med nåt visst ”motiv”, så har de inte tid och skjuter på det och hoppas man skall sluta be.

Hjälpmedel

 • Be personen skicka en bild där man gör nåt speciellt. Välj nåt annat än V-tecken, det finns förvånansvärt många bilder där folk gör så.
 • Google och Bing, omvänd bildsök.
  • Ladda upp en bild, och sök på den
  • Hittar man inget - Öppna bilden i ett bildprogram och spegelvänd den, sök igen.
 • Hitta.se
 • MrKoll.se
 • Birthday.se